Макрон направи промени в кабинета, подготвя се за трудния втори мандат

Правителството му на малцинството трудно ще прокарва закони, за да изпълни икономическите реформи

05.07.2022 | 10:58 Редактор: Ваня Кузманова
Макрон направи промени в кабинета, подготвя се за трудния втори мандат

Френският президент Еманюел Макрон и премиерът му Елизабет Борн направиха промени в кабинета, за да го подготвят за трудния втори мандат на президента, в който правителството му на малцинството трудно ще прокарва закони, за да изпълни икономическите реформи, предава Financial Times.

Сред новите членове на правителството е Лоранс Бун, до този момент главен икономист на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), която става министър за Европа. Тя заменя довереника на Макрон Клеман Бон, който поема министерството на транспорта.

Макрон победи лидерката на крайната десница Марин льо Пен във втория тур на президентските избори през април, но изгуби мнозинството си в Националното събрание на парламентарните избори през юни. Крайната десница и крайната левица постигнаха значителен напредък и станаха най-големият опозиционен блок в камарата.

Новият премиер Борн не успя да убеди умерените опозиционни партии като консервативните "Републиканците" в дясно и социалистите и зелените в ляво да се присъединят към коалицията и се очаква да търси временни договорки в опитите за прокарване на закони.

Тя може да се изправи пред вот на доверие в парламента тази седмица, когато представи програмата на новото правителство.

Повече по темата четете в Investor.bg 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК